Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Zo verhoog je het woongenot van je huurwoning

Een gezellig en sfeervol huis, dat willen we graag allemaal. Daarbij maakt het niet uit of je nu een eigen koopwoning hebt of een woning huurt. Toch zien we dat er in de praktijk regelmatig discussies worden gevoerd over het wel of niet uitvoeren van bepaalde aanpassingen aan een huurwoning. De voornaamste reden is dat het niet je eigen woning is en je het eigenlijk alleen maar doet voor de verhuurder zelf. Uiteraard is dit niet het geval, want laten we eerlijk zijn, het laten plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe keuken die er al 15 jaar in zit, doe je natuurlijk voor het overgrote deel voor jezelf. Om ervoor te zorgen dat je ook in een huurwoning je woongenot kunt vergroten, hebben we een aantal tips voor je.

Het belang van een sfeervol en gezellig huis

Wanneer je al jaren op zoek bent naar een geschikte woning en het kopen ervan niet tot de mogelijkheden behoort, dan is het verstandig het woningaanbod op een site als deze eens te bekijken. Hier staan duizenden woningen op, die per direct te huur zijn. Het enige waar je natuurlijk wel mee te maken hebt, is dat een huurwoning net als een koopwoning, in de meeste gevallen volledig kaal wordt opgeleverd. Dat wil zeggen dat je zelf verantwoordelijk bent voor de aankleding en inrichting ervan. Omdat we allemaal graag in een gezellig en sfeervol huis willen wonen, is het dus ook verstandig hier tijd en aandacht aan te schenken. Een gezellig huis is niet alleen leuk, maar zorgt er ook voor dat je je een stuk fijner voelt. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het anders binnenkomen is na een dag hard werken, in een gezellig huis, dan wanneer je een huis binnenstapt waar weinig geen sfeer is.

Zorg voor een opgeruimd huis

Een belangrijke eerste stap naar het creëren van gezelligheid in huis, is het opruimen ervan. Je kunt je wel voorstellen dat een gezellig ingericht huis weinig tot geen sfeer heeft op het moment dat de jassen over de stoel hangen, de tafel is bezaaid met rotzooi en het ook voor de rest in huis niet bepaald schoon is. Nu mag er echt wel wat liggen, aangezien een huis geen showroom is, maar zorg er wel voor dat je het in de basis netjes en aan de kant hebt. Je zult merken dat dit al direct een enorm positief effect heeft op de sfeer in huis.

Zorg voor een persoonlijke touch

De meeste huurhuizen zijn standaard ingedeeld en dus niet bepaald sfeervol en gezellig. Nu is het allereerst zaak dat je je zorgt voor je eigen meubels, raambekleding en vaak ook vloeren, maar is het ook belangrijk je huis een persoonlijke touch te geven. Dit is immers toch de plek waar je de komende jaren gaat wonen, mits anders bedacht. Nu heb je de mogelijkheid hier een binnenhuisarchitect voor in te schakelen, maar kun je ook gewoon je eigen creativiteit de vrije loop laten. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met een moodboard, zodat je vanuit daar kunt bepalen wat de stijl van het interieur wordt en welke kleuren en materialen je hiervoor wilt gebruiken. Daarbij is het belangrijk dat je kiest voor kleuren en objecten die bij je passen. Door het persoonlijk te maken, creëer je van een huis een thuis, waardoor het er een stuk fijner wonen is kunnen we je verzekeren.

Ga aan de slag met de tuin

Wanneer je de beschikking hebt over een tuin, dan is dit de perfecte manier om het geheel nog gezelliger te maken. Op het moment dat je namelijk een verwaarloosde tuin hebt en het binnen wel gezellig hebt, doet dit afbreuk aan het geheel. Let wel op dat je volgens het Vlaams Woninghuurdecreet voor woninghuurovereenkomsten goede afspraken maakt met de verhuurder over eventuele aanpassingen. Vaak is een verbetering uiteraard geen enkel probleem, maar het kan zijn dat de verhuurder graag wil dat je alles weer in originele staat herstelt op het moment dat je de huurwoning verlaat. Het is daarom dus ook verstandig om je tuin zo aan te pakken, dat alles niet alleen eenvoudig kan worden afgebroken, maar je het ook mee kunt nemen en weer kunt gebruiken.

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips